BOTULIINITOKSIINI

Image attachment large 1
Image attachment large 1 1

Mikä on botuliinitoksiini?

Botuliinitoksiini kosmetiikassa (onabotuliinitoksiiniA) on suosituin ja tunnetuin pistettävä neuromodulaattori. Tämä Allerganin patentoima botuliinitoksiinin muoto rentouttaa kasvojen lihaksia ja pehmentää ilmejuonteita.

Alun perin se kehitettiin hoitamaan tiloja kuten skitsofreniaa ja silmäluomien kouristuksia. Kosmeettinen botuliinitoksiini on hyväksytty Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston toimesta käytettäväksi silmän ulkonurkkien “harakanvarpaiden”, ryppyjen ja otsan vaakajuonteiden hoitoon.

FDA ei ole hyväksynyt tätä hoitoa huulijuonteiden pehmentämiseen, nenänvarren ryppyjen (tunnetaan nimellä “bunny lines”) hoitamiseen, leuan muodon parantamiseen ja kaulan alueen pehmentämiseen (tunnetaan nimellä “Nefertiti-kohotus”), kulmakarvojen kohottamiseen, ylähuulen kohottamiseen (tunnetaan nimellä “Lip Flip”), leukalinjan parantamiseen, hampaiden narskuttelun ehkäisyyn ja kaulan kaventamiseen pistämällä trapetsilihakseen (tunnetaan nimellä “TrapeTox” tai”Barbie Botox”).

Monet lääkärit käyttävät suuria botuliinitoksiiniannoksia, mikä usein johtaa potilaiden kasvojen muuttumisen ilmeettömiksi maskeiksi. MESQ-esteettisellä klinikalla lääkärit ja hoitajat pyrkivät saavuttamaan hienovaraisemman ja luonnollisemman tuloksen, säilyttäen riittävän määrän kasvojen ilmeitä tunteiden ilmaisuun.

Estetiikan lisäksi botuliinitoksiinilla on lääketieteellisiä hyötyjä, kuten liikahikoilun (hyperhidroosin), leukanivelen häiriön (TMJD), laiskan silmän (lääketieteellisesti tunnettu karsastuksena), kroonisen silmäluomien nykimisen (blefarospasmi), kaulan kouristusten (kaularangan dystonia), kroonisen migreenin ja vaginismin hoito. Botuliinitoksiinia tutkitaan parhaillaan kroonisen kivun, arpien ja masennuksen hoitamiseksi.

Botuliinitoksiinia kutsutaan usein virheellisesti täyteaineeksi, mutta todellisuudessa nämä pistoshoidot ovat hyvin erilaisia ja täydentävät toisiaan. Vaikka botuliinitoksiini kohdistuu dynaamisiin juonteisiin, täyteaineet lisäävät tilavuutta vähentäen juonteita ja poimuja. Täyteaineilla voidaan myös muotoilla ja contourata kasvoja.

 

Miten botuliinitoksiini toimii?

Botuliinitoksiini estää väliaikaisesti hermosignaalien kulun lihaksiin ja vähentää lihassupistusten voimakkuutta. Pistetyn lihaksen liikekyky heikkenee, ja liikkeestä aiheutuvat juonteet tasoittuvat ja muuttuvat vähemmän huomattaviksi. Tämä voi estää jo olemassa olevien juonteiden pahenemisen ajan mittaan ja uusien juonteiden muodostumisen.

 

Mikä on mikrobotuliinihoito?

Mikrobotuliinihoito on menetelmä, jossa botuliinitoksiinia ruiskutetaan ihon pintaan sen sijaan, että se menisi lihaksiin. Pääasiassa tätä tehdään ihohuokosten kaventamiseksi, rasvoittumisen vähentämiseksi ja ihon sileämmän ulkonäön saavuttamiseksi, mutta se voi myös auttaa ruusufinnin punoituksen hoidossa.

MESQ-lääkärit suosittelevat kuitenkin muita hoitomenetelmiä, kuten laserhoitoja ja mikroneulausta, joko yksinään tai mikrobotuliinihoidon lisäksi parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Laimennus ja yksiköiden määrä ovat samat kuin perinteisissä botuliinitoksiinipistoksissa, mutta botuliinitoksiini jaetaan laajemmalle alueelle. Sitä ruiskutetaan yleensä T-alueelle ja eri puolille kasvoja, kuten otsaan, poskiin, nenään ja leukaan. Mikrobotuliinihoito ei kestä yhtä kauan kuin perinteinen botuliinitoksiini, ja sen tehon ylläpitämiseksi tarvitaan ylläpitohoitoja kahden tai kolmen kuukauden välein.

Image attachment large 2

Mitkä ovat botuliinitoksiinin hyvät ja huonot puolet?

Hyvät puolet:

Tämä pistoshoito on nopea ja suhteellisen kivuton. Joissakin tapauksissa se kestää vain muutaman minuutin, eikä toipumisaikaa käytännössä ole.

  • Kokenut lääketieteen ammattilainen, joka ei ylitä annosta ja pistää oikeisiin kohtiin – jotka vaihtelevat jokaisella potilaalla – varmistaa, että kasvot näyttävät luonnollisilta eivätkä jähmettyneiltä tai vihaisilta, esimerkiksi ”Mefiston” kasvoilta.
  • Botuliinitoksiinia on käytetty yli 20 vuotta, ja lääkäreillämme ja hoitajillamme on yli vuosikymmenen kokemus sen käytöstä potilaiden hoidossa.

 

Huonot puolet:

Botuliinitoksiinin tulokset eivät ole pysyviä. Niiden säilyttämiseksi hoito on toistettava kolmen tai neljän kuukauden välein.

  • Toisin kuin plastiikkakirurgia, ei-kirurgisilla hoidoilla, kuten botuliinitoksiinilla ei voi saavuttaa samanlaisia ikääntymisen vastaisia tuloksia.
  • Yleisin botuliinitoksiinin sivuvaikutus on lievä mustelma pistoskohdassa.
  • Hetkellinen lihasheikkous on odotettavissa oleva sivuvaikutus, mutta joitakin potilaita huolestuttaa, kun tietyt lihakset eivät toimi normaalisti.
  • Botuliinitoksiinia ei suositella raskauden tai imetyksen aikana, koska sen vaikutuksia sikiöön tai imeväiseen ei ole tutkittu riittävästi, ja siksi sen turvallisuudesta näissä tilanteissa ei ole varmuutta.
  • Mikäli turvaudutaan kokemattomien “erikoisasiantuntijoiden” palveluihin ilman lääketieteellistä valvontaa, käytössä on usein heikkolaatuisia botuliinitoksiinin analogeja. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa kiireellinen lääkinnällinen hoito on tarpeen.

 

Kuinka paljon botuliinitoksiinihoito maksaa?

Botuliinitoksiinihoidon hinta vaihtelee. Helsingissä keskimääräinen hinta on 300 euroa (hinta vaihtelee välillä 135–528 €).

MESQ-klinikalla suoritetaan päivittäin kymmeniä toimenpiteitä, mikä mahdollistaa yhden kaupungin parhaista hinnoista. Yhden alueen botuliinitoksiinihoito on 135 euroa, jos tekijänä lisensoitu sairaanhoitaja, tai 198 euroa, jos tekijä lisensoitu esteettinen lääkäri. Lisäalue samalla käynnillä maksaa 99 euroa.

Tarvittavien yksiköiden määrä riippuu ryppyjen syvyydestä ja hoidettavan alueen koosta. Tyypillisesti otsaan injektoidaan 10–20 yksikköä botuliinitoksiinia ja sama määrä (joskus enemmän) glabellaarijuonteille, mutta lääkäri tai sairaanhoitaja arvioi tilanteen ja suosittelee tarvittaessa enemmän tai vähemmän.

Kosmeettinen botuliinitoksiinihoito ei kuulu Kelan korvausten piiriin, mutta MESQ-klinikka hyväksyy osamaksut Klarnan kautta.

Miten valmistautua botuliinitoksiinihoitoon?

Ennen botuliinitoksiinihoitoa voit minimoida mustelmien todennäköisyyden lopettamalla verenohennuslääkkeiden käytön (mikäli käyttö ei ole lääketieteellisesti välttämätöntä) viikkoa ennen hoitoa. Erityisesti ei-steroidisten tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin tai omega-3-rasvahappojen käyttö tulisi lopettaa.

 

Milloin botuliinitoksiinihoito tulisi aloittaa?

Botuliinitoksiinihoito voidaan tehdä yli 18-vuotiaille potilaille. Vaikka jotkut lääkärit suosittelevat sen aloittamista 20–30-vuotiaana “ennakoivan nuorentamisen” tarkoituksessa, MESQ-klinikan lääkärit ovat sitä mieltä, että hoito on tarpeen vasta, kun ryppyjen muodostuminen alkaa näkyä. Sitä ennen botuliinitoksiinihoitoa ei tarvitse harkita.
Kenelle botuliinitoksiinihoitoa ei suositella?
Botuliinitoksiinia ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana, koska sen turvallisuutta ei ole kunnolla tutkittu. Sitä tulisi myös välttää, jos olet aiemmin saanut allergisen reaktion mistä tahansa botuliinitoksiinivalmisteesta, sinulla on infektio pistoskohdassa tai sinulla on neuromuskulaarinen häiriö (kuten myastenia gravis).

 

Onko botuliinitoksiini turvallinen? Mitkä ovat sivuvaikutukset?

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että botuliinitoksiini on turvallista, ja sen sivuvaikutukset ovat vähäisiä. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat mahdolliset lievät mustelmat pistoskohdassa sekä silmäkulman laskeuma otsan käsittelyn jälkeen. On myös olemassa riski, että infektio voi tahattomasti levitä muihin alueisiin, aiheuttaen esimerkiksi silmäluomien roikkumista, vinoja kulmakarvoja tai hymyn vääristymistä. Paras tapa estää tämä on välttää hoidetun alueen koskettelua 4 tunnin ajan toimenpiteen jälkeen.

Harvinaisempia mutta vakavia sivuvaikutuksia ovat nielemis-, hengitys- tai puhumisvaikeudet, erityisesti kun botuliinitoksiinia on injektoitu suuria määriä kaulan lihaksiin.

Allergisia reaktioita voi myös esiintyä. Jos havaitset nokkosihottumaa, kutinaa, hengenahdistusta, heikkoutta tai kasvojen, kielen tai kurkun turvotusta, hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon.

Jos olet huolissasi näistä riskeistä, keskustele asiasta lääkärisi kanssa ennen hoidon aloittamista.

 

Miten botuliinitoksiinihoito etenee?

Botuliinitoksiini-injektiot ovat rutiinitoimenpide, jonka kesto on noin 15 minuuttia. Sinä ja lääkärisi tai sairaanhoitajasi keskustelette huolenaiheistasi, tavoitteistasi ja lääketieteellisestä historiastasi varmistaaksenne, että hoito on turvallista suorittaa sinulle. Otamme kuvat ennen toimenpidettä hoidon toimivuuden seuraamiseksi. Sen jälkeen kasvot puhdistetaan, ja lääkäri tai sairaanhoitaja injektoi botuliinin ongelma-alueille. Hoidon päätyttyä voit jatkaa arkea normaalisti. Mahdollinen punoitus ja mustelmat voidaan peittää meikillä.

 

Mitä tulisi välttää toipumisen aikana botuliinitoksiinihoidon jälkeen?

Muista yksi yksinkertainen sääntö: älä hiero hoidettuja alueita ainakaan neljään tuntiin ja vältä kaikkea, mikä voi aiheuttaa painetta. Tähän kuuluvat esimerkiksi jääpakkauksen käyttö, tiukan hatun pitäminen tai kasvojen puhdistaminen.

 

Kuinka pian botuliinitoksiini alkaa vaikuttaa?

Botuliinitoksiinin vaikutukset alkavat näkyä toisena tai kolmantena päivänä, mutta maksimaalinen vaikutus saattaa kehittyä jopa kahden viikon kuluessa. Botuliinitoksiinin täytyy sitoutua hermosolujen reseptoreihin ennen kuin se alkaa rentouttaa lihaksia, mikä vie aikaa.

 

Kuinka usein botuliinitoksiinihoitoa tulisi toistaa?

Botuliinitoksiinin vaikutus kestää keskimäärin kolme tai neljä kuukautta. Vaikutus alkaa yleensä hävitä ensin otsalta, sitten silmäkulmista ja lopuksi glabellasta. Voit käydä ylläpitohoidossa suunnilleen joka neljäs kuukausi. Vaikutuksen kesto on yksilöllistä.

Keskimäärin vaikutus kestää kolmesta neljään kuukauteen, mutta tohtori Koivuniemi MESQ-klinikalta arvioi sen vaihtelevan kahdesta kuuteen kuukauteen. “Muista, niin kauan kuin botuliinitoksiini toimii, sinulla on ’rypytöntä aikaa’”, hän huomauttaa. “Jos vaikutus kestää kuusi kuukautta ja teet hoidon vain kerran vuodessa, sinulla on silti vähemmän ryppyjä.”

 

Näytätkö vanhemmalta, kun botuliinitoksiinin vaikutus häviää?

Jos lopetat hoidon, vaikutus häviää, ja lihaksesi palaavat normaaliin liikkeeseen. Tähän voi sisältyä rypistymistä ja ryppyjä, jotka voivat saada sinut näyttämään vanhemmalta.