Seksuaalinen halu kateissa? – Nämä tekijät voivat vaikuttaa siihen

Lost sexual desire image 1

Seksuaalinen haluttomuus on yleinen mutta usein vaiettu ongelma. Se voi tarkoittaa vähentynyttä kiinnostusta seksuaaliseen aktiivisuuteen, halun täydellistä katoamista tai kyvyttömyyttä tuntea nautintoa seksuaalielämässä. Halun väheneminen voi ilmetä hetkellisesti tai jatkua pitkiäkin aikoja ja se voi vaikuttaa ihmiseen yksilöllisesti sekä parisuhteessa.

Seksuaalisen halun lasku voi aiheuttaa turhautumista, itsetunto-ongelmia ja parisuhdeongelmia. Usein ihmiset kokevat häpeää tai syyllisyyttä haluttomuudesta, mikä voi vaikeuttaa tilanteen käsittelyä ja avun hakemista. Seksuaalinen hyvinvointi on tärkeä osa kokonaisvaltaista terveyttä, joten on tärkeää tunnistaa ja käsitellä mahdolliset esteet, jotka vaikuttavat libidoon ja seksuaaliseen aktiivisuuteen.

On myös tärkeää muistaa, että seksuaalinen halu ei ole staattinen tila, vaan se voi vaihdella elämän eri vaiheissa. Elämäntilanteet, hormonit, stressitasot ja suhteiden dynamiikka voivat kaikki vaikuttaa siihen, miten ihminen kokee seksuaalisen halun ja nautinnon.


Seksuaalisen haluttomuuden syyt

Seksuaalinen haluttomuus voi johtua monista fyysisistä, psykologisista ja sosiaalisista tekijöistä. Syitä voivat olla esimerkiksi:

  • Stressi, uupumus ja masennus: Mielenterveyden ongelmat, kuten stressi, uupumus ja masennus, voivat merkittävästi vähentää seksuaalista halua. Kun keho ja mieli ovat ylikuormitettuja, seksuaalinen aktiivisuus jää usein taka-alalle.
  • Terveysongelmat ja lääkitys: Tietyt sairaudet ja lääkkeet, kuten masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet ja hormonaaliset hoidot, voivat vaikuttaa libidoon. Esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen määrätyt beetasalpaajat voivat heikentää seksuaalista toimintakykyä.
  • Hormonaaliset muutokset: Testosteronin, estrogeenin ja progesteronin määrän vaihtelut vaikuttavat seksuaaliseen haluun. Hormonivaje voi heikentää halukkuutta ja seksuaalista nautintoa. Esimerkiksi vaihdevuosien aikana estrogeenitasojen lasku voi johtaa emättimen kuivumiseen ja vähentyneeseen haluun.
  • Ikääntyminen ja vaihdevuodet: Ikääntyessä hormonitasot muuttuvat, ja erityisesti vaihdevuodet voivat vaikuttaa seksuaalielämään merkittävästi. Myös miehillä testosteronitasojen lasku voi johtaa halun vähenemiseen ja energian puutteeseen.
  • Raskaus ja imetys: Hormonien vaikutus seksuaaliseen haluun voi olla voimakas raskauden ja imetyksen aikana, mikä voi väliaikaisesti vähentää kiinnostusta seksuaaliseen aktiivisuuteen. Synnytyksen jälkeinen kehon muutokset, univaje ja hormonaaliset vaihtelut voivat vaikuttaa seksuaaliseen haluun pitkäänkin.
  • Parisuhdeongelmat: Ongelmat suhteessa, kuten kommunikaation puute, riidat tai tunneyhteyden katoaminen, voivat vähentää seksuaalista halukkuutta. Mikäli suhde tuntuu etäiseltä tai läheisyyden tarve jää täyttymättä, seksuaalinen kiinnostus voi heiketä.
  • Kehonkuva ja itsetunto: Jos henkilö kokee epävarmuutta omasta kehostaan, se voi vaikuttaa haluun ja seksuaaliseen hyvinvointiin. Kehon hyväksyminen ja positiivinen minäkuva voivat tukea seksuaalista nautintoa ja avoimuutta.

Seksuaalisen haluttomuuden eri muodot ja vaiheet

Seksuaalinen haluttomuus voi ilmetä monella eri tavalla ja se voi olla tilapäistä tai pitkäaikaista. Tässä joitakin yleisimpiä muotoja:

  • Tilapäinen haluttomuus: Lyhytaikainen libidoon vaikuttava muutos, joka voi johtua esimerkiksi stressistä, väsymyksestä tai elämäntilanteen muutoksista. Tilanne voi korjaantua itsestään, kun kuormitus vähenee.
  • Pitkäaikainen haluttomuus: Jos seksuaalinen halu on vähentynyt pitkäksi aikaa ilman selkeää syytä, se voi vaatia tarkempaa selvittelyä ja mahdollisesti ammattilaisen apua.
  • Primaarinen haluttomuus: Henkilöllä ei ole koskaan ollut erityisen suurta seksuaalista halua.
  • Sekundaarinen haluttomuus: Seksuaalinen halu on aiemmin ollut voimakas, mutta se on heikentynyt ajan myötä.
  • Yleinen haluttomuus: Henkilö ei tunne seksuaalista halua missään tilanteessa tai ketään kohtaan.
  • Tilannesidonnainen haluttomuus: Halu voi ilmetä tietyissä tilanteissa, mutta olla poissa toisissa, esimerkiksi vain uuden kumppanin kanssa tai vain yksin ollessa.

Lost sexual desire image 2

Hoitomuodot seksuaalisen halun palauttamiseksi

  • EMSELLA-hoito: Erityinen laitehoito, joka käyttää sähkömagneettista stimulaatiota lantionpohjan lihasten vahvistamiseen ja voi parantaa seksuaalista toimintakykyä.
  • Parisuhdeterapia: Kommunikaatiota ja emotionaalista läheisyyttä vahvistava terapia voi auttaa ratkaisemaan parisuhteeseen liittyviä seksuaalisen halun ongelmia.
  • Hormonihoidot: Esimerkiksi estrogeenin tai testosteronin lisähoito voi auttaa tasapainottamaan hormonivajeen vaikutuksia.
  • Psykoterapia: Henkilökohtainen terapia voi auttaa käsittelemään taustalla olevia psykologisia tekijöitä, kuten stressiä, masennusta tai kehonkuvaan liittyviä ongelmia.
  • Rentoutusmenetelmät: Jooga, meditaatio ja hengitysharjoitukset voivat vähentää stressiä ja lisätä kehotietoisuutta, mikä tukee seksuaalista hyvinvointia.

Yhteystiedot

MESQ®

DoctusPlus Oy:n aputoiminimi

Yritys

DoctusPlus Oy

Y-tunnus

3154088-6

Käyntiosoite

Itämerenkatu 11-13 F, 00180 Helsinki

Puhelin

0103094288

Sähköposti

info@mesq.fi

Aukioloajat

Ma – Pe 11:00 – 19:00

Instagram LogoFacebook Logo