TÄYTEAINEET (HYALURONIHAPPO)

Image attachment large 3

Mitä ovat hyaluronihappopohjaiset täyteaineet?

Hyaluronihappotäyteaineet, tunnetaan myös pehmytkudoksen täyteaineina, ovat paljon muutakin kuin pelkkiä ryppyjä tasoittavia täyteaineita: niillä voi täyttää huulia, tasoittaa juonteita ja täyttää kyynelkanavat, jotka tunnetaan myös kyynelurina. Injektoitavien täyteaineiden avulla on mahdollista suorittaa myös ei-invasiivinen nenän muotoilu. Täyteaineilla voidaan myös lisätä volyymia poskille ja ohimoille, vähentää aknearpien näkyvyyttä, muotoilla leukalinjaa ja parantaa vetäytyvääkinleuan aluetta.

Potilailla, joilla alkaa ilmetä ikään liittyvää tilavuuden menetystä, voidaan palauttaa nuorekkaampi ulkonäkö ja siirtää tarvetta plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin “nestemäisen kasvojenkohotuksen” avulla, jossa injektoitavat täyteaineet yhdistetään botuliinitoksiiniin.

Hyaluronihappo on suosituin kasvojen täyteaine, jonka Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on hyväksynyt.

Mitkä ovat täyteaineiden hyvät ja huonot puolet?

Hyvät puolet:

 • Tämä injektoitava kosmeettinen toimenpide on nopea, suhteellisen kivuton ja turvallinen, kun sen suorittaa lisensoitu lääketieteenammattilainen.
 • Hyaluronihappopohjaiset täyteaineet ovat lähes identtisiä kehossamme luonnollisesti syntyvien kemikaalien kanssa. Ne hajoavat ajan myötä ja allergisten reaktioiden riski on minimaalinen. Ne voidaan myös helposti liuottaa hyaluronidaasilla, HA:ta hajottavalla entsyymillä, jos tulokset eivät ole toivottuja.
 • Tulokset ovat välittömiä.
 • Toimenpide ei yleensä vaadi toipumisaikaa, lukuun ottamatta mahdollisia mustelmia ja turvotusta.
 • Kaikkien injektoitavien täyteaineiden on todettu stimuloivan kollageenin tuotantoa.
 • linikalla käyneistä asiakkaista peräti 90 % on arvioinut tämän toimenpiteen tulokset erittäin positiivisiksi. Monet ovat kertoneet näyttävänsä levänneemmiltä kyynelurien hoidon jälkeen, saaneensa viimein haluamansa huulet tai olevansa tyytyväisiä kasvojensa uusiin muotoihin.

Huonot puolet:

 • Täyteainehoidon tulokset ovat väliaikaisia. Niiden ylläpitämiseksi tarvitaan säännöllisiä korjauksia.
 • Täyteainehoidot voivat olla vaarallisia kokemattomien käsissä.
 • Niillä voi olla myös mahdollisia sivuvaikutuksia (kuvattu alla). Jotkut sivuvaikutukset, kuten siirtyminen ja kyhmyt, voivat pysyä, kunnes ne poistetaan, joten monet lääkärit suosittelevat HA-pohjaisia täyteaineita, jotka voidaan liuottaa hyaluronidaasilla.
 • Mustelmia voi ilmetä joskus kasvojen täyteainehoidon jälkeen ja ne voivat kestää jopa kaksi viikkoa.
 • Tulokset voivat olla liian hienovaraisia tai liian dramaattisia, joten varmista, että selität selkeästi esteettiset huolenaiheesi ja toivotun lopputuloksen lääkärille.

 

Mitä tapahtuu täyteainehoidon aikana?

Aluksi sinä ja lääkäri keskustelette halutusta lopputuloksesta ja parhaiten soveltuvasta täyteaineesta sekä mahdollisista riskeistä. Tämä on hyvä hetki selvittää, kuinka paljon täyteainetta tarvitaan ja saada yksilöllinen kustannusarvio, jotta vältyt yllätyksiltä laskua maksaessasi.

Kun nämä yksityiskohdat on käyty läpi, hoito jatkuu seuraavasti:

Hoidon suorittava esteettisen lääketieteen ammattilainen puhdistaa hoitoalueen ja käyttää tarvittaessa paikallispuudutetta (useimmat käyttämämme täyteaineet sisältävät lidokaiinia).
Tämän jälkeen täyteainetta ruiskutetaan hitaasti joko neulalla tai tylppäkärkisellä kanyylilla. Aluetta hierotaan varovasti sormilla tasaisen jakautumisen varmistamiseksi ennen uusien injektioiden jatkamista.

Vaikka yksittäinen injektio kestää vain muutaman minuutin, koko kosmeettinen toimenpide saattaa kestää puoli tuntia tai jopa enemmän, erityisesti jos käsitellään useita eri alueita.

Välittömiä tuloksia ovat lisääntynyt volyymi ja sileämpi iho.

Kun toimenpide on valmis, epämukavuuden, arkuuden tai mahdollisen välittömän turvotuksen tai mustelmien lievittämiseen on mahdollista käyttää kylmägeeliä helpottamaan oireita. Hoidettua aluetta ei saa painaa kovaa.

 

Kuinka paljon toipumisaikaa tarvitset?

Vaikka varsinaista toipumisaikaa ei tarvita, mutta on hyvin yleistä, että pistoskohtaan tulee mustelmia ja turvotusta. Näiden oireiden lievittymiseen voi kulua muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Mustelmat voi yleensä peittää meikillä, mutta on suositeltavaa välttää täyteaineiden käyttöä liian lähellä tärkeitä tapahtumia.

Vältä aurinkoa, kuumuutta, raskasta liikuntaa ja alkoholin käyttöä vähintään 24 tuntia hoidon jälkeen, jotta turvotus ei pahene.

 

Kuinka kauan täyteaineet kestävät?

Täyteaineiden kesto voi vaihdella kuudesta kuukaudesta useisiin vuosiin riippuen siitä, mitä ainetta käytetään, kuinka paljon ainetta käytetään ja kuinka nopeasti kehosi hajottaa ne. Joissakin hyaluronihappopohjaisissa täyteaineissa kesto voi olla jopa 18 kuukautta.

“Jos aineenvaihduntasi on nopea, saatat huomata täytteen häviävän nopeammin”, sanoo Larissa Koivuniemi, MESQ-klinikan vastaava lääkäri. “Toisaalta kahden tai kolmen injektiokierroksen jälkeen huomaat, että täyte kestää yhä pidempään.”
Täyteaineiden kestävyyden arviointi on kuitenkin monimutkaisempaa kuin alun perin oletettiin. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että hyaluronihappopohjaiset täyteaineet voivat kestää paljon kauemmin kuin valmistajat väittävät: geelit näkyvätMRI- ja ultraäänitutkimuksissa kymmenen vuotta tai jopa pidempään niiden pistämisen jälkeen. Joissakin kasvojen osissa, kuten silmien alla, vanha täyteaine säilyy pidempään kuin muualla.

Image attachment large 4 1

Mitkä ovat ihon täyteaineiden pitkäaikaisvaikutukset?

Kun täyteaineita käytetään asianmukaisesti, ne eivät yleensä aiheuta pysyviä muutoksia kasvoissa eivätkä pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Kuitenkin virheellisesti käytettynä, erityisesti yritettäessä “kohottaa” kasvoja, täyteaineet voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia.

Vaikka täyteaineiden pitkäaikaisvaikutukset ovat harvinaisia, liian suuret määrät hyaluronihappopohjaisia täyteaineita voivat muuttaa kasvojen piirteitä niin, että niistä tulee keinotekoisen tai epäluonnollisen näköiset.

Poski- tai huulitäyteaineet voivat häiritä lihasmekaniikkaa, muuttaa silmien muotoa (erityisesti hymyillessä) ja saada sun liikkumaan oudolla tavalla.

Liian suuri määrä täyteainetta silmien ympärillä voi tukkia imusuonet, mikä puolestaan saattaa aiheuttaa pysyvää turvotusta ja pusseja silmien alle.

Välttääksesi liialliseen täyttöön liittyvät ongelmat, valitse ammattilainen, joka noudattaa konservatiivista lähestymistapaa eikä usko, että täyteaineita on täydennettävä jonkin tietyn aikataulun mukaisesti.
Lisäksi on hyvä huomioida, että hyaluronihappopohjaiset täyteaineet voivat kestää kauemmin kuin valmistajat ilmoittavat, joten uuden täyteaineen kerrostamista vanhan päälle tulisi välttää.

 

Mitkä ovat täyteaineiden riskit ja sivuvaikutukset?

Täyteaineiden käsittelyä pidetään turvallisena kokeneen esteettisen asiantuntijan tekemänä, mutta on hyvä huomioida, että injektiohoitoihin liittyy aina riskejä ja sivuvaikutuksia.

Täyteaineiden yleisimmät sivuvaikutukset ovat punoitus pistoskohdassa, mustelmat, epäsymmetria ja kyhmyt. Vältä aspiriinia, tiettyjä lisäravinteita (suuret annokset E-vitamiinia, ginkgo bilobaa ja valkosipulia) tai muita verenohennuslääkkeitä 1-2 viikkoa ennen hoitoa mustelmien minimoimiseksi.

Tiedetään, että hyaluronihappopohjaiset täyteaineet voivat siirtyä tai liikkua pois alkuperäiseltä hoitoalueelta. Täyteaineet tulisi ruiskuttaa hitaasti, oikeaan syvyyteen ja pieninä pisaroina, jotta ne pysyvät paikoillaan pitkään.

Myös allergiset reaktiot ovat mahdollisia täyteaineiden sivuvaikutuksia.

Täyteaineen tahaton ruiskuttaminen verisuoneen voi johtaa vakaviin komplikaatioihin. Jos aiot käyttää hyaluronihappopohjaisia täyteaineita, valitse kokenut lääkäri tai sairaanhoitaja, joka tuntee kasvojen anatomian ja jolla on riittävä määrä hyaluronidaasia hätätilanteisiin.

Älä käytä täyteaineita, jos kasvoillasi tai pistoskohdan lähellä on infektio – se voi levitä tai aiheuttaa komplikaatioita.

Muutos havaintokyvyssä – tahaton poikkeaminen yhä kauemmas ja kauemmas normaalista lähtötasostasi jokaisen injektion yhteydessä – on kasvojen täyteaineisiin liittyvä psykologinen riski, joka voi johtaa ajan mittaan luonnottomaan ulkonäköön.

 

Ovatko täyteaineet parempia kuin botuliinitoksiini?

Monet luulevat, että injektoitavat botuliinitoksiinit ovat täyteaineita, mutta vaikka molemmat ovat kosmeettisia injektioita, ne toimivat täysin eri tavoin: siinä missä täyteaineet lisäävät volyymia, botuliinitoksiinit rentouttavat lihaksia, tasoittavat juonteita, ryppyjä ja poimuja (ja estävät niiden lisääntymisen).

Keskustele ammattilaisen kanssa esteettisistä tavoitteistasi selvittääksesi, mikä hoito on paras vaihtoehto.